Foarte multi tati vor ura sa citeasca asta, dar cercetarile genetice au condus la afirmarea posibilitatii conform careia oamenii datoreaza mare parte din inteligenta lor cromozomului X, cromozom feminin…Acesta contine mii de gene iar mare parte dintre acestea influenteaza capacitatea cognitiva. – Dr. Keith Witt
Pana de curand, s-a considerat general valabila ideea cum ca ar exista o influenta egala din partea ambilor parinti in ceea ce priveste inteligenta copiilor lor.
Cu toate acestea, se pare ca – in caz ca cercetarile sunt corecte – femeile au un impact mult mai mare decat tatal asupra capacitatilor cognitive ale copiilor.
Acum, este important sa intelegem ca aceste cercetari sunt relativ controversate. Majoritatea studiilor ce pretind sa dezvaluie functionalitatea enigmatica a inteligentei au creat, in multe cazuri, dezbateri acerbe.
Pe langa acest aspect, genetica este o ramura stiintifica multilaterala, extrem de complexa. Din ce in ce mai multe studii par sa caute sa dezminta sau chiar sa nege orice alt studiu precedent.
Indiferent de amploarea acestor dezbateri, este folositor sa prezentam (si sa interpretam) rezultatele obtinute cu obiectivism. Mai mult decat orice, studiile efectuate in acest sens sunt mai mult decat distractive.
In final, acesta este scopul nostru – sa distram lumea. Speram ca citititorii vor gasi aceste cercetari la fel de interesante precum le consideram si noi.
Scopul cromozomilor X si Y
Multe persoane habar nu au ce reprezinta genetica. Prin urmare, este benefic sa „trecem in revista” cateva aspecte importante in privinta geneticii. Astfel, va vom usura citirea si intelegerea acestui articol.
– Un cromozom este o structura precum un fir, format din acid nucleic si proteine. Cromozomii sunt cei ce poarta informatia genetica.
– Fiecare fiinta poarta o pereche de cromozomi in fiecare corp celular.
– Femelele sunt purtatoare de cromozom X iar barbatii sunt purtatori de cromozomi X si Y.
Conditionarea genetica
Conditionarea genetica, in sensul cel mai general, reprezinta determinarea sexului. Ca regula, proprietatile genetice, in urma conditionarii, sunt fie activate sau dezactivate in functie de marcarea specifica si, ulterior, influentate.
Conditionarea genetica implica un sitem mostenit „de denumire”, care este format din material biochimic. Acest sistem de marcare permite doua aspecte importante: (1) trasarea drumului catre originea genei si (2) determinarea starii genetice active sau inactive in corp. Spre deoasebire de cele inactive, genele activate vor influenta dezvoltarea genetica.
Pe de-o alta parte, fie caracteristicile individuale influentate de catre mama, genele paternale vor fi dezactivate. Dimpotriva, daca o caracteristica este influentata de catre tata, genele mamei vor fi, prin urmare, dezactivate.
ezultatele studiilor si relevanta in istorie
Capacitatea cognitiva se crede ca este influentata in mare parte de catre cromozomul X. Teoretic, femeile au o influenta mult mai mare asupra cunoasterii deoarece femeile poseda doi cromozomi X in timp ce barbatii au doar unul.
Binenteles, pentru validarea acestei teorii trebuie sa studiem mult mai mult decat numarul de cromozomi X.
Aici este momentul de intrare in scena a conditionarii genetice. Inteligenta este considerata o gena extrem de influentabila – o gena conditionata, ce provine direct de la mama.
In acest studiu, oamenii de stiinta au folosit soareci modificati genetic pentru a testa respectiva teorie. Astfel, au descoperit ca subiectilor carora le-au fost administrate predominant material genetic matern, au dezvoltat o structura craniana si un creier mult mai mari in timp ce corpurile li s-au micsorat.
Cobailor carora le-a fost administrat mai mult material genetic patern, au dezvoltat un corp substantial mai mare dar si o structura craniana si creier mult mai mici.
Pe langa marimea craniana si a creierului, cercetatorii au facut si alte observatii extrem de interesante. In primul rand, s-au identificat sase zone din creier care contineau numai gene materne sau paterne.
In al doilea rand, nu s-a gasit nici un fel de material genetic patern in cortexul cerebral – zona din creier responsabila cu executarea functionala precum limbajul, planificarea, gandirea logica sau gandirea superioara.
Ideea ca mamele au o influenta mai mare asupra inteligentei copiilor sai nu este una noua.
In 1984, la Universitatea din Cambridge s-au studiat atat dezvoltarea creierului (numita si „co-evolutie”) cat si conditionarea genetica. Studiul efectuat la Cambridge a conclus faptul ca genele materne influenteaza mult mai mult centrele de gandire ale creierului.
Revenim in ziua de azi si aflam ca s-au dezvaluit aspecte similare, precum experimentul descris mai devreme.
De asemenea, trebuie mentionat si un studiu in care cercetatorii din cadrul unei agentii guvernamentale din Scotia au studiat un grup de 12 686 de persoane, cu varste intre 14 si 22 de ani.
In fiecare an, cercetatorii au intervievat subiectii, timp in care le era observata dezvoltarea intelectuala in functie de diferiti factori, precum educatia sau etnia.
Ulterior, oamenii de stiinta au conclus faptul ca IQ-ul mamei era cel mai bun predictor al inteligentei.
Concluzie
Fara vreo urma de dubiu, rezultatele acestor studii precum si a celor ce urmeaza sa cerceteze asocierea inteligentei cu parintii, vor fi re-evaluate si examinate.
Precum am mentionat, nici un studiu stiintific efectuat cu scopul cercetarii dezvoltarii intelectuale nu va fi acceptat pe deplin.
Cu toate acestea, daca ar exista vreo concluzie, ar trebui sa fie aceasta: mamele influenteaza mult mai mult abilitatile cognitive ale copiilor lor.
Si nu vorbim aici doar despre genetica. Pe departe de asta. Hranirea si ingrijirea copilului influenteaza in mod direct dezvoltarea intelectuala – doua responsabilitati preponderent supravegheate de mama.
Mai mult, legatura speciala dintre mama si copil le ofera celor din urma un stimulent pentru explorarea lumii si pentru depasirea obstacolelor.
In concluzie, femeile joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala a copiilor iar experimentele genetice nu pot studia pe deplin legatura formata intre cei doi.
Cu toate acestea, rezultatele cercetarilor mentionate precum si a altora pe care nu le-am prezentat par sa sustina ideea ca abilitatile mentale le mostenim de la mamele noastre.
Multumesc, mama!
Felicitari autorului pentru abordarea acestui subiect sensibil. Sper ca articolul va starni interesul cititorilor si ii va determina sa ia masuri pentru a contribui la protejarea mediului inconjurator.
Ma bucur ca s-a abordat acest subiect controversat. Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale societatii moderne si trebuie sa actionam urgent pentru a contracara efectele negative.
Sunt de acord cu punctele aduse in discutie in articol. Este important sa constientizam impactul pe care deciziile noastre il au asupra mediului inconjurator si sa luam masuri pentru a proteja natura.
Articolul este foarte interesant, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului discutat. Autorul a facut o cercetare amanuntita si a prezentat informatiile intr-un mod clar si concis.