Din pacate, actul de inselare in timpul unei relatii a devenit o chestiune cotidiana in aceasta societate moderna in care traim. Conform unui studiu publicat in Jurnalul Relatiilor Sociale si Personale, se estimeaza ca undeva intre 30% si 60% dintre indivizi si-au inselat partenerii. Mai trist este ca majoritatea expertilor in relatii cred ca acest procentaj este mult subestimat.
„Ar fi mai bine daca v-ati putea incuia inimile in spatele unui lacat de nedeschis decat sa va indragostiti de o persoana care nu stie ce inseamna pentru voi.” – Michael Bassey Johnson

Infidelitatea in timpul unei relatii stabile este o actiune tipica lasilor; in care o persoana duce lipsa de decizii in privinta unor actiuni corecte. In loc sa caute consilere pentru relatia sa, sa se angajeze in dialoguri cu partenerul sau sa puna capat relatiei precum un adult, cel care insala se va oferi unei alte persoane si uita de durerea – cunoscuta sau necunoscuta – pe care perfidia sa o produce.

Probabil ca mai grav decat actul de a insela este deceptia care il acompaniaza. Cei care insala vor invoca aceleasi scuze – chiar si fata de ei insisi – in stradania lor de a ascunde si de a-si justifica comportamentul. Motivul de baza este acelasi: o ostilitate sau o frica de preluare a responsabilitatilor ce vin impreuna cu relatia.

Ceea ce ne conduce catre subiectul acestui articol: 7 scuze tipice pentru cei care insala

Haideti sa incepem!

Iata cele 7 scuze prin care o persoana infidela va incerca sa se justifice:

1. „Nu sunt fericit…de ce ar trebui sa raman nefericit?”

Este normal ca o parte din iubire sa se disipe cu cat relatia este mai indelungata. Cel mai probabil ca sexul, intimitatea si spontaneitatea lipsesc atat in calitate cat si cantitate. Fara nicio surpriza, toate cele 3 motive sunt mentionate destul de des pentru a justifica nefericirea unei persoane in fata partenerului sau.

La baza, aceasta scuza este un mecanism de aparare. Rationamentul normal pentru scuza de nefericire este sa abroge orice senzatie subiacenta de responsabilitate sau de vina. Manipularea emotionala asupra propriei persoane va creste probabilitatea ca aceasta sa se implice in relatii auxiliare.

2. „M-am plictisit”

In mod similar cu iubirea, este normal ca noutatile sa dispara in decursul unei relatii. Mentionarea plictiselii ca scuza este o simpla manifestare de afara cu ce e vechi, sa vina ce e nou. Folosirea acestei scuze pentru a insela este atat superficiala cat si deranjanta; este doar un model clasic de narcisism, aplicat in contextul relatiilor.

Plictiseala este o scuza acceptabila pentru decuplarea personala din faza initiala a relatiei, atunci cand oamenii incearca sa se cunoasca mai bine. Pana la urma, se poate ca in unele cazuri acel simt enigmatic de chimie intre doua persoane sa nu existe. Cu toate acestea, in aproape oricare alt scenariu, este doar o scuza proasta.

3. „Nu esti persoana de altadata”

Lasand la o parte lacunele in personalitate, cel mai probabil ca aceasta scuza sa nu aiba nicio baza. Chiar si asa, ar trebui sa fie evident ca pot exista metode mai eficiente de a pune capat unei relatii. Nu prea reusesti mare lucru in acest sens daca alegi sa inseli; in schimb, serveste doar ca o buna distragere.

De multe ori, scuza respectiva este folosita atunci cand aspectul fizic al unei persoane se schimba. Luarea in greutate, lipsa ingrijirii de sine si o lipsa perceputa de pasare sunt de multe ori factori motivanti pentru ca o persoana sa insele.

4. „Ne certam mai mereu…”

Atunci cand sistemul dinamic din care este formata o relatie (ex. sex, finante) iese din echilibru, frustrarile se aduna si certurile incep sa apara. Binenteles, furia exacerbata care acompaniaza certurile, are o cale unica de suprimare a logicii umane. Prin urmare, avem sanse mai mici de a tine seama de axioma Nu spune acum ceva ce vei regreta mai tarziu.

Conflictul, de orice fel, este o experienta istovitoare. Dupa o anumita perioada de vreme, certurile interminabile pot distorsiona perceptia unui individ in privinta altuia…chiar si a persoanelor pe care le iubeste. De cele mai multe ori, atat barbatii cat si femeile folosesc aceasta scuza pentru a insela.

5. „Oricand ma pot intoarce la el/ea”

O metoda de separare fata de vina din spatele infidelitatii este justificarea prin intermediul beneficiilor actiunii; prin rationalizarea unei potentiale intoarceri la cealalta persoana.

Totul va fi bine si frumos, nu? Nu prea, nu. Cele mai multe persoane care contempleaza acest scenariu improbabil sunt oprimate de vina chiar si inainte de a insela. Probabil v-ati dat seama unde se indreapta discutia…

Ironic este faptul ca unele persoane considera acest act o metoda prin care se pot intoarce sub o alta forma, una mai buna; timp in care se angajeaza in, posibil, una dintre cele mai egoiste actiuni.

6. „Asa am fost creat, sa insel”

Nu suntem aici ca sa extrapolam vreo predispozitie genetica pentru monogamie sau poliamorie. S-au efectuat foarte multe studii plauzibile si cercetari intensive in privinta acestui subiect si toata lumea poate trage propriile concluzii.

Cu toate acestea, notiunea ca orice influenta genetica reneaga apartenenta la o relatie – si prin urmare, a responsabilitatilor – este cel putin lipsita de substanta.

Majoritatea dintre noi vor cadea de acord ca unele persoane sunt mai bine facute decat altele pentru relatii de lunga durata. Multi vor incuviinta ca implicarea intr-o relatie pentru care o persoana nu a fost sortita este o simpla alegere constienta. Insa, mare parte din cei care insala si-au atribuit greselile in seama structurii lor genetice, incercand sa-si motiveze actiunile. Pur si simplu nu e adevarat.

7. „Nu stiu de ce insel”

Psihologia din spatele infidelitatii este un subiect destul de extraterestru pentru majoritatea dintre noi. Este de ajuns sa spunem ca multitudinea de factori constienti si subconstienti sunt, cel mai probabili, cei care conduc inspre alegerea de a insela partenerul.

Totusi, abdicarea responsabilitatii pentru respectivul act nu este mult mai diferita decat, sa spunem, abdicarea responsabilitatii pentru exagerare. Desi, cel mai probabil, factorii genetici au o influenta directa asupra fiecarui potential comportament, controlul persoanei este cel care ii concepe decizia deliberata de a insela sau nu.

S-ar putea sa nu stim niciodata de ce unii au o predispunere spre infidelitate dar macar ar trebui sa stie motivul din spatele actiunilor lor…pentru ca s-a facut o alegere constienta.

4 thoughts on “7 scuze pe care le veti primi din partea unei persoane care insala

  1. Am gasit informatii valoroase in acest articol si m-a determinat sa reflectez asupra propriilor mele opinii legate de subiect. Recomand lectura acestui articol tuturor celor interesati de domeniu.

  2. Apreciez efortul depus de autor pentru a aduce in atentie acest subiect important. Este necesar sa discutam mai mult despre aceste aspecte.

  3. Mi-a placut modul in care autorul a abordat subiectul si a structurat informatiile. Este un articol bine documentat si usor de urmarit.

  4. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului. Sunt de acord cu autorul in ceea ce priveste argumentele prezentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *