Nivelul ridicat de acid uric in sange, cunoscut in termeni medicali si ca hiperuricemie, poate afecta pe oricine. Produs la nivel alimentar si de descompunere celulara, acidul uric este filtrat de catre rinichi si eliminat de corp prin urina.In exces, acidul uric poate duce la formarea unor cristale solide la nivelul articulatiilor, o tulburare numita guta. In cele ce urmeaza, se vor prezenta cauzele, semnele si simptomele, dar si remediile pentru guta.
Cauzele nivelului ridicat de acid uric
Mai multe cauze pot conduce la cresterea nivelului de acid uric. Conform Clinicii Mayo, una dintre cauze este incapabilitatea rinichilor de a elimina corect acidul uric din sistem.
Acest fenomen apare datorita obezitatii, a consumului unor alimente care maresc nivelul de acid uric, consumului de alcool, diabetului si administrarii anumitor medicamente diuretice (medicamente care promoveaza diureza sau urinarea).
Alti factori ce pot mari nivelul de acid uric in sange includ structura genetica, hipotiroidismul, medicamentatia imunosupresiva, niacina, obezitatea, psoriazis, o dieta bogata in purina si sindromul de liza tumorala, care este caracterizat prin emanari celulare rapide in sange produse de cancer sau chimioterapie.
Semne si simptome
Nivelul ridicat de acid uric in sange conduce la dezvoltarea gutei. Conform Clinicii Mayo, precum este citat de Live Science, semnele si simptomele asociate gutei includ inrosirea articulatiilor, inflamarea si o stare crescuta de sensibilitate, impreuna cu dureri intense in articulatii; acestea devin severe in primele 12 pana la 24 de ore si pot dura pentru cateva zile sau chiar saptamani.
Cu timpul, durerile articulare se pot extinde si catre alte zone din corp.
Remedii naturale
Desi medicamentele anti-guta sunt disponibile pe piata pentru a combate guta si nivelul ridicat de acid uric, remediile naturale pot fi utilizate spre controlarea tulburarii.
Otet de mere si suc de lamaie
Otetul de mere si sucul de lamaie sunt remedii naturale pentru diferite probleme corporale, precum nivelul marit de acid uric. Conform Top 10 Remedii Naturale, otetul de mere actioneaza precum un aspirator natural, deoarece ajuta la detoxifierea corpului prin eliminarea unor produselor reziduale, precum acidul uric.
Mai mult, contine acid malic, care ajuta la descompunerea acidului uric si la eliminarea lui. In plus, cu ajutorul proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare, ajuta la restabilirea echilibrului de acid in corp.
Pentru preparare, conform publicatiei, persoana trebuie sa adauge o lingurita de otet de mere pur, nepasteurizat si organic intr-un un pahar cu apa. Apoi, amestecul va fi consumat de doua sau trei ori pe zi. Persoana ar putea sa adauge chiar 2 lingurite de otet in paharul cu apa.
Remediul poate fi folosit pana cand nivelul de acid uric scade; totusi, nu ar trebui consumat in exces, deoarece poate reduce nivelul de potasiu si interveni in procesul normal al agentilor diuretici.
Pe de alta parte, sucul de lamaie confera un efect de alcalinizare corpului, ajutand la neutralizarea acidului uric. Ca fruct citric, lamaia este bogata in vitamina C, care ajuta la reducerea nivelului de acid uric in corp.
Pentru preparare, sucul de lamaie trebuie stors intr-un pahar cu apa calduta. Amestecul trebuie consumat dimineata, pe stomacul gol. Se recomanda utilizarea remediului pentru cateva saptamani.
Evitati alimentele bogate in purina
Un alt remediu pentru nivelul ridicat de acid uric este evitarea alimentelor bogate in purina, din moment ce acestea vor creste si mai mult nivelul de acid din corp. Conform Live Strong, purina se gaseste in majoritatea alimentelor si in urma descompunerii, formeaza acidul uric.
Precum este descris in publicatie, exemple de alimente bogate in purina includ carnurile, sardinele, heringul, bacon, hamsii si sparanghel.
Nivelul elevat de acid uric poate duce la formarea unor cristale de guta, ceea ce va cauza dureri severe la nivelul articulatiilor. Pe langa remediile naturale pe care le puteti face acasa, acidul uric poate fi tinut sub control si cu ajutorul consultatiilor medicale pentru evaluarea starii, prin strategii, implementari, educatie si evaluare.
Sunt de acord cu concluziile trase in acest articol si cred ca este esential sa ne educam constant pentru a intelege mai bine lumea din jurul nostru. Autorul a abordat subiectul intr-un mod inteligent si informat, ceea ce m-a facut sa citesc cu atentie fiecare detaliu prezentat.
Am fost placut surprins de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa aduca in discutie o perspectiva noua si sa ofere argumente solide pentru punctul sau de vedere. Sper ca subiectul sa fie dezbatut pe larg si in alte medii.
Articolul acesta este foarte interesant si mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum. Sunt de acord cu argumentele prezentate si cred ca este important sa ne informam corect inainte de a lua decizii importante.