Sunt determinata sa fiu mai vesela si mai fericita, indiferent de situatia in care m-as putea afla. Asta pentru ca am inteles amploarea efectelor propriei tristeti si nefericiri si faptul ca acestea nu sunt determinate de circumstante, ci de despozitia noastra. – Martha Washington, sotia primului presedinte al SUA, Presedintele George WashingtonFericirea este un aspect pe care cu totii ni-l dorim. Ca fiinte umane, putem accepta faptul ca: (a) viata este scurta si (b) ca nefericirea ne complica viata. Precum in cazul cunostintelor generale, obiceiurile noastre au un impact major asupra calitatii vietii; mai exact, respectivele obiceiuri ne influenteaza direct fericirea (lipsa acesteia).

Pentru a face distinctia si mai clara, exista o diferenta evidenta intre depresie clinica si nefericire cronica. Depresia reprezinta un dezechilibru chimic ce apare in creier, in timp ce nefericirea este o dispozitie ce survine de cele mai multe ori prin felul in care alegem sa ne traim vietile.

Totusi, similar depresiei, nefericirea poate fi diagnosticata si tratata.

Iata cele 12 obiceiuri ce conduc la nefericire, toate fiind recomandat sa fie evitate.

1. Nemultumirea cronica

Persoanele fericite si de succes nu prea se plang. Pe de alta parte, se pare ca nemultumitii cronici au mereu ceva negativ de spus…chiar si atunci cand toti cei din jur sunt fericiti!

In consecinta: cu totii avem parte de diferite circumstante ce ne sunt oferite in decursul vietii, dar in final, tot ale noastre sunt – fie ele corecte, sau mai putin corecte, dorite sau nedorite. In schimb, cautati solutii la probleme decat sa va plangeti, lucru care oricum nu va duce nicaieri.

2. Critica generala – personala si in privinta altor persoane

Modul in care vorbim despre noi insine ne modeleaza imaginea de sine, spre bine sau spre rau. Valorea asociata propriei persoane este o componenta esentiala pentru fericire, si senzatia de multumire de sine ne este indreptatita.

Realizati ca se mai pot intampla si greseli, acceptati-le si treceti mai departe…nu va denigrati pe voi insiva.

Mai mult, respectati diferentele inalienabile a altor persoane si recunoasteti-le dreptul de a trai fericiti si in afara sferei de critica.

3. Un stil de viata peste putintele materiale

Traim intr-o societate materialista, una in care suntem constant bombardati cu reclame pentru cea mai noua masina, dispozitiv sau card de credit; toate promit un trai mai usor, mai satisfacator.

Nu le credeti nici macar o secunda. In timp ce achizitionarea unui nou produs va poate oferi un energizant emotional, acest efect nu este de durata.

Ati auzit de termenul remuscarile cumparatorului? Exista cu un motiv.

In schimb, cautati sa faceti ceva ce nu implica cumpararea unei noi bucati de plastic – faceti exercitii fizice, cititi, mergeti in calatorii, etc. – orice va aduce satisfactie, dar care sa nu va lase cu datorii.

4. Dependentele negative

Majoritatea lucrurilor sunt bune in moderatie – mancarea, un pahar sau doua, distractia…momentul in care aceste aspecte devin un subiect central al vietii noastre, atunci devin o problema.

Din pacate, multe persoane si-au gasit sfarsitul datorita unor astfel de obiceiuri, in special prin dependenta de alcool si droguri. Ce poate fi o masura preventiva pentru remedierea acestor dependente? Gasirea si trairea unor pasiuni la cel mai inalt nivel posibil (vedeti #8).

5. Regretul despre trecut

Nu numai ca regretele sunt nefolositoare, dar pot fi si extrem de daunatoare. Cercetarile continua sa arate ca gandurile negative si repetitive in legatura cu decizii din trecut conduc, de cele mai multe ori, la un nivel de stres cronic si la depresie.

Conform Psychology Today, exista 4 metode pentru a face fata regretelor: (1) invatati din greseli dar nu staruiti asupra lor, (2) daca nimic nu poate fi schimbat in legatura cu situatia, treceti mai departe, (3) asigurati-va ca nu preluati mereu mare parte din vina si (4) reformulati situatia pentru a avea un rezultat pozitiv.

6. Grijile pentru viitor

Sunt foarte putine lucruri pe care le stim despre viitor. Acest lucru nu ar trebui sa va descurajeze (ba din contra); de fapt, confirma un adevar simplu. Ceea ce putem face este sa traim in prezent si sa ne exercitam abilitatile si talentele date de Dumnezeu, care ne permit si ne imputernicesc sa avem o viata mult mai fericita.

Iata din nou acea sintagma: a trai in trecut. Infruntati dificultatile in momentul in care apar si invatati sa le lasati sa treaca. Bucurati-va de aspectele frumoase ale vietii si traiti-le cu toata fiinta voastra…traiti in prezent.

7. Permiterea fricii sa va controleze

Da, frica poate declansa nefericirea. Pentru a intelege pe deplin acest lucru, trebuie sa ne intoarcem la ideea de a trai in prezent. Este chiar simplu; nu trebuie sa permitem fricii de necunoscut (si/sau inevitabilului) sa ne mutileze calitatea vietii.

Frica se formeaza printr-un proces negativ de gandire si, de cele mai multe ori, se declanseaza automat. Tineti minte: nu suntem gandurile noastre negative. Nu suntem frica, anxietatea sau oricare alt proces negativ de gandire.

8. Amanarea indeplinirii telurilor si a visurilor

Este oarecum usor si fara efort sa intram in rutina zilnica a vietii: munca, mancatul, dormitul, poate si o zi sau doua de iesit in oras sau pentru relaxare. Insa: prin nedirectionarea talentelor si pasiunilor catre un tel pozitiv si tangibil, putem sa omitem sau sa eliminam un lucru maret si minunat inainte de a-l vedea realizat.

Cea mai grea parte in ceea ce priveste urmarirea scopului in viata si a visurilor este acel prim pas. Dupa ce v-ati creat un plan de atac pentru primul pas, numai atunci veti putea vedea celelalte posibilitati.

9. Barfa

Nimic nu denota mai tare nefericirea si nesiguranta decat discutiile negative in privinta altora. Pana la urma, de ce ar trebui ca o persoana fericita si sigura pe sine sa se implice intr-un lucru din care sa nu poata beneficia cu nimic? Nu ar face asta.

Barfa este ceva ce trebuie lasat in seama copiilor pentru pauza de recreere, nu pentru adultii care incearca sa isi imbunatateasca viata (si a altora!).

10. Pastrarea dusmaniei

Similar cu emotiile negative, animozitatea este o greutate nenecesara pe care o purtam in spate. Cu totii suntem martori la comportamentele negative a altor persoane si ca rezultat, ne infuriem (uneori justificat). Dar tineti minte: aici nu este vorba despre comportamentul lor ignorant, ci despre fericirea voastra. Fie iertati, uitati sau ignorati…si vedeti-va de viata.

11. Alimentatia nesanatoasa
Consumul unor alimente goale din punct de vedere nutritional reuseste sa ne confere doar o multumire imediata.

In mod cert, nu implica o stare de bine de lunga durata, deoarece o alimentatie nesanatoasa poate rezulta intr-o stare deplorabila de sanatate, luarea in greutate, depresie, lipsa de energie si productivitate scazuta; in timp ce o dieta bine echilibrata are un efect opus – mai multa energie, o stare buna de sanatate, agilitate mentala si productivitate marita.

Mancati corect, aratati bine si simtiti-va minunat.

12. Amplificarea importantei problemelor

Atunci cand suntem nefericiti si nemultumiti, prima noastra reactie apare aproape in intregime emotional. Cu alte cuvinte, amplificam peste proportii toate aspectele. Pana la urma, inca mai avem acel creier de reptila (amigdala) – epicentrul emotiilor negative.

In schimb, faceti un pas in spate, priviti obiectiv problema (cu minim de emotii) si concentrati-va pe gasirea unei solutii!

Odata ce sunti constienti de aceste obiceiuri, asigurati-va ca le puteti tine sub control prin urmarea sfaturilor mentionate mai sus.

4 thoughts on “12 obiceiuri ale unei persoane nefericite (si cum sa le evitati)

  1. Articolul m-a inspirat sa incerc si eu reteta traditionala de cafea turceasca folosind ibrik-ul acasa. Abordarea pas cu pas prezentata imi ofera incredere ca voi obtine rezultate excelente si ca voi experimenta gustul autentic al acestei bauturi delicioase.

  2. Sunt impresionat de profunzimea detaliilor legate de ingredientele folosite in prepararea cafelei turcesti si modul in care acestea influenteaza gustul final al bauturii. Este reconfortant sa aflam ca traditiile sunt pastrate cu grija.

  3. Am apreciat modul in care autorul a prezentat beneficiile consumului de cafea turceasca, subliniind proprietatile antioxidante si efectele pozitive asupra sanatatii. Acest aspect aduce un plus de valoare informativa articolului.

  4. Articolul este foarte interesant, deoarece ofera o perspectiva detaliata asupra istoriei cafelei turcesti si a metodei traditionale de preparare folosite in ibrik. Este fascinant sa descoperim ritualurile si obiceiurile care insotesc acest proces vechi de sute de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *