Probabil vi s-a spus ca antidepresivele corecteaza dezechilibrul chimic din creier. Aparent, nu este adevarat. De fapt, antidepresivele va pot dauna mai mult decat se presupune ca ar face bine.Chiar daca antidepresivele ar functiona, inca se mai ridica problema faptului ca sunt extrem de scumpe. Punand in calcul faptul ca tratamentele pentru depresie pot dura pentru intreaga viata, nu este practic sa cheltuim intre 100 si 2000 de lei pe luna doar pentru a ne tine melancolia sub control.

Depresia este o povara in sinea ei, fara a mai pune la socoteala si consecintele implicite.

Ar fi bine sa considerati antidepresivele precum o ultima solutie si sa incercati unele – sau toate – dintre urmatoarele tratamente alternative inainte de altceva.

1. Folositi practici pentru constientizarea de sine
Atunci cand sunteti depresivi, gandurile negative curg prin minte ca apa printr-un baraj doborat. Va simtiti paralizati de frica si de neputinta si aveti impresia ca nimic nu poate tine acele ganduri sub control.

Nimic – inafara de meditatie.

„In grupurile cu care am lucrat din care faceau parte persoanele suferinde de anxietate sau depresie, am descoperit ca (meditatia pentru constientizare) este foarte benefica, din moment ce calmeaza mintea,” spune psihologul Katie Sparks.

Acest fenomen apare pentu ca va limitati intentionat atentia asupra momentului prezent, care va ajuta sa vedeti lucrurile dintr-o alta – si mai pozitiva – perspectiva. Asa ca, data viitoare cand va simtiti descurajati, luati o saltea confortabila, asezati-va in pozitia Lotus si spuneti ohm.

2. Zambiti
Pe de alta parte, e posibil ca o atitudine aproape Buddhista sa nu fie ceea ce cautati. Poate ca ati prefera sa faceti ceva ce va mai ridica spiritul pentru cateva secunde, in locul unui lucru la care trebuie sa munciti pentru cateva saptamani.

In acest caz, incercati sa va expuneti la cat mai multe seriale/filme/carti/lucruri preferate amuzante. Se pare ca rasul este cel mai bun medicament. Nu conteaza daca ceea ce va starneste rasul este ceva copilaresc, stupid sau ciudat. Ceea ce conteaza este sa va procurati doza zilnica recomandata de veselie.

3. Nu va izolati
Depresia este un mic monstru manipulant si rautacios. In fiecare zi sta pe umerii vostri si va sopteste in ureche cat de nefolositori sunteti si ca nu meritati niciun loc in societate.

Nu-l ascultati.

„In ceea ce priveste depresia, izolarea sociala duce la inrautatirea bolii si a starii persoanei,” spune Stephen Ilardi, doctor si profesor in psihologie si autor al cartii Remediul pentru Depresie. Aparent, retragerea din interactiunile sociale accentueaza raspunsul creierului la stres.

Asa ca, pastrati legatura cu persoanele care conteaza si nu ezitati sa ii anuntati atunci cand aveti nevoie de ajutorul lor.

4. Excludeti persoanele toxice din viata voastra
In sens contrar, nu va faceti niciun serviciu daca va petreceti timpul in compania unor persoane care va considera starea depresiva precum ceva de moment si din care sa va reveniti imediat.

Aceasta conditie ar insemna acelasi lucru cu reducerea celulelor distructive in cazul cancerului doar prin puterea mentala sau sa va scadeti nivelul de zahar din sange daca aveti diabet.

Pentru a o cita pe Deborah Serani, doctor in psihologie si autor al Traind cu Depresia, „Unul dintre aspectele trairii cu depresie este necesitatea ca voi sa invatati sa transformati gandurile negative in unele pozitive; asa ca, persoanele optimiste din viata, care au grija de voi si va accepta pentru ceea ce sunteti va vor ajuta sa va setati intr-un mediu de recuperare.”

5. Ganditi-va la alternative pentru medicatie
Totusi, aveti grija la cannabis si ciuperci. Ambele au proprietati antidepresive, dar pot foarte usor sa devina droguri ce va inrautatesc conditia. Incercati-le daca nu mai aveti alta optiune, dar amintiti-va sa va luati precautiile necesare.

6. Mancati ceea ce trebuie
Am mai vorbit despre modul in care vitamina D poate estompa depresia, dementa si diabetul. Dar exista si unii nutrienti care ajuta la controlul depresiei; printre acestia se numara aminoacizi, acid folic, iod, fier, magneziu, acizii grasi omega-3, seleniu, complexul de vitamine B si zinc.

Din fericire, majoritatea acestor nutrienti o putem gasi in alimentele pe care le mancam in fiecare zi.

In ceea ce priveste produsele pe care nu ar trebui sa le consumati zilnic, evitati alcoolul, cofeina, indulcitorii artificiali, uleiurile hidrogenate, mancarea procesata, zaharurile rafinate si alimentele bogate in sodiu. Toate acestea produc un haos pentru sistemul nervos, destabilizeaza nivelul de zahar din sange si/sau afecteaza creierul, pentru a numi doar cateva dintre efecte.

7. Ganditi-va si la acupunctura
Conform unui studiu publicat in Obstetrica & Ginecologie, acupunctura poate ajuta la ameliorarea depresiei. Atunci cand cercetatorii au folosit acupunctura in special pentru tratarea starii depresive asupra a 150 de femei insarcinate, 63% au relatat o imbunatatire a simptomelor.

Desi trebuie efectuate mai multe teste pentru a ajunge la o concluzie definitiva, nu putem nega perspectivele demonstrate in acest studiu. Chiar daca nu asteptati vreun copil, acupunctura ar putea sa va ajute si pe voi.

8. Faceti ceva!
Hai sa fim cinstiti, depresia va poate epuiza chiar si cea mai mica urma de energie din corp. Cu toate acestea, ar fi bine sa incercati sa mentineti un nivel de activitate fizica, din moment ce aceasta a demonstrat ca are aceleasi efecte – daca nu si mai bune – decat antidepresivele.

Nimeni nu stie exact de ce, desi emanatia de endorfine si neropinefrina din timpul efectuarii exercitiilor fizice ar putea fi raspunsul.

9. Creati-va o gradina
Nu mai aveti stare pentru a va pune in aplicare vechile hobbyuri? Incercati sa va creati o gradina. Precum am mai mentionat, persoanele care se ocupa de gradinarit sunt mai fericite decat ceilalti care nu prefera aceasta ocupatie.

Presupun ca recoltarea a ceea ce ati plantat induce o stare pozitiva ce era ingropata in voi – fara a face vreo aluzie. Totodata, puteti beneficia de legume proaspete, necontaminate de la voi din curte.

Nu va frustrati daca gradinaritul nu este pentru voi. Atata timp cat noul vostru hobby va relaxeaza si are o insemnatate, nu mai conteaza ce este.

10. Oferiti-va voluntari pentru o cauza in care credeti
Intr-un moment sau altul, discutia despre depresie cu persoanele pe care le cunoasteti nu va mai fi de ajuns. Veti dori sa cautati si sa va setati un nou cerc social, dar si sa va aflati in compania altora. Asta este un semn bun.

Cautati organizatii a caror misiune o admirati si oferiti-va ca voluntari. Cine stie; v-ati putea reduce simptomele de depresie, sa va imbunatatiti starea generala si sa reduceti riscul de deces cu 22%.

Bonus: Nu inceta sa lupti!
Iata inca un aspect legat de depresie: Ar trebui sa luptati toata viata cu ea. Asta datorita faptului ca are un obicei viclean de a va urmari si de a va izbi in fata fix in momentul in care va asteptati mai putin. Acestea fiind spuse, daca sunteti capabili sa va descurcati urmand sfaturile de mai sus, veti reusi intotdeauna sa o izbiti si voi pe ea in fata.

4 thoughts on “10 metode de a trata depresia fara antidepresive

  1. Este impresionant cat de multa informatie valoroasa este inclusa in acest articol despre cafeaua preparata cu ibricul. Recomand tuturor pasionatilor de cafea sa il citeasca pentru a invata mai multe despre aceasta metoda traditionala.

  2. Sunt un mare fan al cafelei turcesti si acest articol mi-a oferit noi idei pentru a imbunatati procesul de preparare. Apreciat modul in care sunt explicate diferitele variante de macinare a boabelor de cafea.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit multe informatii utile despre prepararea cafelei cu ibricul. Abordarea pas cu pas este foarte utila si m-a inspirat sa incerc si eu reteta acasa.

  4. Articolul este foarte interesant si ofera o perspectiva noua asupra industriei cafelei. Sunt impresionat de informatiile detaliate si de modul in care sunt prezentate. Felicitari autorului pentru munca depusa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *